Kom in contact
Inzichten

AVM, hulpmiddel of concurrent?

Taxaties corresponderen door de vertraagde opname en het gebruik van referenties niet met de exacte marktprijs. Onderzoek wijst uit dat taxatieprijzen, gecorrigeerd voor het tijdsverschil, gemiddeld 12% boven of onder de eerstvolgende transactieprijs zitten (Cannon en Cole, 2011). Toch zijn indexcijfers bij een groot deel van de vastgoedpartijen gebaseerd op deze afgegeven waarden. Financiers beschikken hierdoor eveneens niet over de beste data om risico’s af te bakenen.

 

De beschikbaarheid van data en computergestuurde technieken in de vastgoedwereld zijn de afgelopen jaren sterk gegroeid. Deze componenten kunnen worden in gezet voor Automated Valuation Modelling (AVM), waarbij waarden met minimaal dezelfde precisie bepaald worden. De modellen zijn niet afhankelijk van een kapitalisatiefactor, maar een bundeling van alle transacties in de markt, gebaseerd op een relatie tussen de waarden en onafhankelijke variabelen. Stakeholders als banken en beleggers hebben behoefte aan de snelheid en inzicht die verkregen worden. Met behulp van benodigde data als gebouw- en locatiekenmerken, in combinatie met de huurstromen, is onderzocht in hoeverre AVM hedendaags mogelijk is. In de eerste plaats blijkt het vastgoed met relatief eenduidige kenmerken, zoals de logistieke, kantoren- en woningmarkt, al goed toepasbaar. Zo blijkt dat het verschil tussen de bepaalde waarde en de marktprijs bij grootschalige wooncomplexen met deze methode slechts 9% is (Kok et al., 2017). Onderzoeken zoals deze wijzen uit dat AVM de toekomst heeft. Uitzonderingen waarbij het specialisme van de taxateur benodigd is zullen voorlopig blijven bestaan.

 

Met behulp van digitalisering kunnen taxateurs doelgerichter en sneller taxaties uitvoeren wanneer de data beschikbaar is. Als Envalue pleiten wij voor transparantie in het delen van vastgoeddata, zoals locatie-, object- en transactiedata, wat zorgt voor een versterking van de positie van de taxateur. Door het gebruik van AVM kan de taxateur zich gaan richten op de rol van adviseur. Meer weten? Neem contact met ons op.