Kom in contact
Inzichten

Chat GPT: de toekomstige taxateur?

Daan van der Hoeven
Frank van Kester

Chat GPT, omschrijf de straat Havikstraat als onderdeel van de wijk Vogelenbuurt in de stad Utrecht voor gebruik in een taxatierapport. Neem ook de afstanden tot voorzieningen op.

“De Havikstraat is een rustige woonstraat gelegen in de wijk Vogelenbuurt in de stad Utrecht. De straat is voorzien van een groenstrook met bomen en heeft een groot aantal parkeerplaatsen aan weerszijden. De huizen in de straat zijn voornamelijk tussenwoningen gebouwd in de jaren ’30 en ’40, met een traditionele architectuur en een redelijke staat van onderhoud. De buurt is een populaire woonomgeving vanwege de goede bereikbaarheid, de nabijheid van winkels en openbaar vervoer, en de groene omgeving. De afstand naar het centrum van Utrecht is ongeveer 2 km, naar het centraal station 1,5 km en naar de uitvalswegen rondom Utrecht zijn op ongeveer 5 minuten rijden. Er zijn diverse winkelcentra en supermarkten op een afstand van ongeveer 1 km van de straat. Er zijn diverse scholen en kinderdagverblijven in de directe omgeving.”

Kunstmatige intelligentie (KI) wordt steeds belangrijker in het taxatieproces: van automated valuation models (AVMs) tot natural language processing (NLP) biedt dit domein steeds meer mogelijkheden. Een recente toepassing van NLP is Chat GPT, ontwikkeld door OpenAI. Bovenstaande tekst is geschreven door Chat GPT. In dit blog lichten we toe hoe NLP het vastgoedtaxatieproces kan bevorderen, maar ook welke (potentiële) risico’s zich voordoen bij het gebruik van dit domein.

 

Toepassing in het vastgoedtaxatieproces

 

Binnen vastgoedtaxaties worden deze technieken nog weinig toegepast. Dit terwijl NLP veel potentie heeft:

 1. Snelheid en efficiëntie
  NLP-modellen kunnen binnen enkele seconden grote hoeveelheden informatie analyseren en verwerken, waardoor het taxatieproces veel sneller en efficiënter kan verlopen.
 2. Nauwkeurigheid
  Door de grote hoeveelheid gegevens die NLP-modellen veelal analyseren, kunnen meer nauwkeurige analyses in taxatierapporten worden opgenomen.
 3. Toegang tot specifieke expertise
  NLP-modellen kunnen specifieke expertisesimulatie en informatie opvragen, waar een menselijke taxateur wellicht geen toegang tot heeft.

Er moet ook rekening worden gehouden met de potentiële risico’s, namelijk:

 1. Aansprakelijkheid voor fouten
  Hoewel NLP-modellen veel sneller en efficiënter kunnen werken dan een menselijke taxateur, kunnen ze ook fouten maken. Als deze misinterpretatie leidt tot financiële verliezen voor een partij, ligt de verantwoordelijkheid bij de partij die de NLP-modellen heeft ingezet.
 2. Beperkt interpretatie- en beoordelingsvermogen
  NLP-modellen zijn opgeleid met een bepaalde dataset, en kunnen daarom beperkt zijn in het interpreteren en beoordelen van situaties die afwijken van wat de modellen eerder hebben gezien. Dit kan leiden tot fouten in de taxatie.
 3. Bron onbekend
  Informatie verkregen uit NLP-modellen is afkomstig uit de uitgebreide data waarop de modellen zijn ontwikkeld. Echter is het moeilijk om aan te wijzen waar specifieke informatie concreet vandaan komt, wat essentieel is voor vastgoedtaxaties.

Chat GPT

 

Chat GPT is een taalmodel dat is ontwikkeld door OpenAI. Het model is getraind op een grote hoeveelheid tekst, waardoor het in staat is om op een natuurlijke manier te communiceren met gebruikers. Het is gebouwd met behulp van deep learning-technologie en maakt gebruik van transformatie-gebaseerde modellen. Dit stelt het model in staat om te begrijpen en te antwoorden op vragen op een brede waaier van onderwerpen met een hoge precisie en snelle responstijd.

 

De toekomst van de taxateur

 

NLP-modellen kunnen krachtige middelen zijn in het vastgoedtaxatieproces. Er zijn echter ook risico’s in termen van aansprakelijkheid waarmee rekening gehouden moet worden. De uiteindelijke verantwoordelijkheid ligt bij de taxateur, deze staat voor de inhoud van het rapport. Het is belangrijk om deze risico’s te begrijpen en te beheren voordat NLP-modellen worden ingezet in het vastgoedtaxatieproces. Een taxateur die zich daarvan bewust is, heeft in een NLP-model een krachtig werktuig. Bij Envalue omarmen we nieuwe technologie die het taxatieproces efficiënter maakt. Zo hebben onze taxateurs meer tijd én relevante input voor een goed rapport en advies aan jou als klant.