Kom in contact
Inzichten

De mismatch tussen de financier en het traditionele taxatieproces

Wanneer u een beleggingsobject wilt financieren is er verplicht een taxatierapport nodig. Het beleggingsobject moet worden getaxeerd in verhuurde staat. Zo krijgt de financier een beeld van de marktwaarde van het object.

Het lijkt zo eenvoudig: u koopt een beleggingsobject en daarvoor heeft u een financiering nodig. Het object wordt getaxeerd en de financier verstrekt op basis van diverse ratio’s een financiering. Belangrijke ratio’s voor de financier zijn bijvoorbeeld de verhouding tussen hypotheek en marktwaarde, maar ook de ratio tussen de (netto) inkomsten en de leninglasten.

 

Financierings- en taxatieproces bij grootbanken

Het ouderwetse taxatieproces sluit onvoldoende aan bij de doorlooptijd van het afsluiten van een financiering. De doorlooptijd van een financiering is gemiddeld 6 tot 8 weken bij de traditionele grootbanken, waarvan het taxatieproces 3 tot 4 weken in beslag neemt. Het taxatieproces wordt doorgaans in gang gezet nadat de aanvrager een indicatieve offerte dan wel eerste goedkeuring heeft ontvangen van de financier. In veel gevallen zorgt een taxatierapport hierdoor voor vertraging van het financieringsproces.

 

Mismatch tussen doorlooptijd van het taxatie- en financieringsproces

 

Naast de traditionele grootbanken zijn er (mede door digitalisering) steeds meer nieuwe financiers waarbij het financieringsproces efficiënter is. Hierbij kunt u denken aan een doorlooptijd van enkele werkdagen/weken. Deze financiers zijn klaar voor een snel en gedigitaliseerd proces maar de traditionele taxatiekantoren zijn dat niet. Het ouderwetse taxatieproces duurt lang ten opzichte van het moderne financieringsproces, hierdoor ontstaat een mismatch tussen wat wordt aangeboden door taxatiekantoren en de financiers.

 

Risico’s en onzekerheid door te lange duur taxatieproces

 

Deze mismatch in doorlooptijden zorgt voor risico’s en onzekerheid. Zo kan het gebeuren dat het voorbehoud van een financiering verloopt op het moment dat er nog geen taxatierapport is opgesteld. Daarnaast zorgt een traag taxatieproces voor onzekerheid van de transactie bij de betrokken partijen zoals koper, verkoper, adviseurs en financier.

 

Hybride taxatiemodel: taxatieproces met kortere doorlooptijd

 

De oplossing voor dit probleem is een taxatieproces dat volledig aansluit bij de doorlooptijd van de financiering. Envalue werkt op basis van een hybride taxatiemodel op basis van de visie dat volledig inzicht in waarde leidt tot waardevolle inzichten. Vanuit die visie creëerden wij het meest efficiënte en transparante taxatieproces ooit. Envalue kan hierdoor binnen 5 werkdagen een gecertificeerd taxatierapport aanleveren. Het taxatieproces van Envalue sluit daarmee perfect aan bij wat de markt nodig heeft.

 

Binnen 5 werkdagen taxatie, voorkom vertraging financiering

 

Envalue, het modernste taxatiekantoor van Nederland, gebruikt de nieuwste technologieën voor data gedreven taxaties. Naast het hybride taxatiemodel worden de taxatierapporten nadat deze definitief zijn afgerond digitaal naar de bank verstuurd (XBRL). De bank hoeft de belangrijkste parameters vervolgens niet meer handmatig uit het taxatierapport over te nemen, deze komen direct op de juiste plek in hun systemen. Dit zorgt voor een efficiënter proces. Met onze manier van werken zijn we voorloper in de (inter)nationale vastgoedmarkt. Moderne tijden hebben moderne middelen nodig. Met ons gedigitaliseerde werkproces, helpen wij u vooruit.