Kom in contact
Inzichten

Envalue ontwikkelt een referentie-algoritme

Wessel van Loon
Daan van der Hoeven

Envalue gelooft in de manier van taxeren door het volledig benutten van datagedreven oplossingen. Eén van die oplossingen is het gebruik van een referentie-algoritme dat Envalue onlangs heeft ontwikkeld. Maar wat houdt dit precies in?

 

De beste referenties op basis van meer dan 50 datapunten

 

De taxateur hoeft bij Envalue simpelweg een adres op te geven, waarna automatisch meer dan 50 datapunten met informatie over het object en de omgeving worden teruggegeven. Op basis van deze informatie worden direct de beste referenties geselecteerd die het meest vergelijkbaar zijn met het te taxeren object. Deze referenties vormen tevens de basis voor onze Automated Valuation Models (AVMs), of automatische waarderingsmodellen. Hierdoor krijgt de taxateur direct een voorzet van de verwachte waarde en wordt het taxatieproces efficiënter en objectiever.

Best Practice

Voor één van haar opdrachtgevers heeft Envalue onlangs een woningportefeuille getaxeerd. Op basis van de verkregen datapunten kon Envalue de opdrachtgever meer inzicht geven in de object- en omgevingskenmerken, zoals gebruiksoppervlakten en het energielabel, maar ook de bereikbaarheid tot voorzieningen en de eigendomssituatie van objecten in de directe omgeving. Tevens werd op basis van deze informatie een voorzet van de referenties gedaan. Doordat deze referenties zijn geselecteerd op basis van meer dan 50 datapunten zijn ze beter gefundeerd waardoor de taxateur in staat wordt gesteld om een nauwkeurige selectie te maken.

Voordelen

  • Efficiënter taxatieproces
  • Betrouwbare en objectieve taxaties
  • Volledig inzicht in het object en de markt

Expertise volledig benut

 

De technieken gaan de taxateur dus helpen nauwkeuriger en efficiënter te taxeren. We geloven in het hybride taxeren door middel van het volgende principe:

  1. 80% van het taxatieproces is datagedreven
  2. 20% van het taxatieproces door kennis en kunde van de taxateur

Door het gebruik van slimme middelen, zoals het referentie-algoritme, is de taxateur bij Envalue in staat om zijn of haar volledige aandacht en expertise te richten op de 20% van het taxatieproces waar daadwerkelijk waarde wordt toegevoegd voor de klant én waardoor Envalue 5x sneller kan taxeren dan gebruikelijk.

 

Futureproof taxeren

 

Door een open cultuur weten we bij Envalue snel en effectief te innoveren en lopen daarom voorop in de taxatiemarkt voor commercieel vastgoed op het gebied van efficiënte, betrouwbare taxaties met volledig inzicht voor de klant.

We leggen koppelingen met openbare vastgoedbronnen, ontwikkelen automatische waarderingsmodellen en referenties worden voorgesteld aan de taxateur door middel van data gedreven innovaties. De taxateur gebruikt deze basis om tot een consistente en transparante schatting van de marktwaarde te komen. Hierdoor wordt voorzien in de behoeften van financiers, beleggers en andere type vastgoedeigenaren in termen van snelheid, slagkracht, transparantie en inzicht.

Met innovaties zoals het referentie-algoritme lopen we bij Envalue voorop richting futureproof taxeren. Benieuwd hoe ons innovatieve proces kan bijdragen aan uw taxaties? Graag gaan we in gesprek om dit verder toe te lichten.