Kom in contact
Inzichten

Nog een taxatie nodig in Q4. Het kan!

Jelle van der Leck
Mike Rutgers

De drukte in de vastgoedmarkt neemt traditioneel toe in het laatste kwartaal van 2022. Door de macro-economische onzekerheid i.v.m. de oorlog in Oekraïne, de stijgende inflatie en het rentebeleid van de ECB zijn verschillende vastgoedtransacties uitgesteld. Daarnaast zorgen nieuwe regels en voorgenomen beleid voor extra onzekerheid.

Zo is in het belastingplan voor 2023 besloten dat de overdrachtsbelasting per 1 januari 2023 van 8,0% naar 10,4% gaat. Dit leidt tot extra verwervingskosten voor vastgoedeigenaren.

Indien u deze verhoging wilt voorkomen is haast geboden bij het realiseren van de transactie voor 1 januari. Een taxatie is onmisbaar bij een vastgoedtransactie. Financiers kunnen pas door als het taxatierapport gereed is. Een taxatie die niet of te laat wordt aangeleverd kan hierdoor vervelende gevolgen hebben, waaronder:

  • financieringsproblemen bij het niet tijdig indienen van een taxatie;
  • het mislopen van een belangrijke deal;
  • hogere rente door te laat afronden van het financieringsproces;
  • waardeverlies door de verhoogde overdrachtsbelasting.

De tijd dringt!

 

De taxateur speelt een belangrijke rol in een financierings-/aankoopproces. Echter, in het vierde kwartaal zijn taxateurs extra druk met taxaties t.b.v. balansdoeleinden die op 31 december afgerond moeten zijn en de geplande herfinancieringstaxaties. In Nederland zijn er ongeveer 7.030 ingeschreven taxateurs (NRVT jaarverslag 2020). Slechts 22% daarvan is bevoegd om bedrijfsmatig vastgoed te taxeren en slechts 5,5% van het totaal mag grootzakelijk vastgoed (boven € 5 mio) taxeren.

Dit houdt in dat al die taxaties door een relatief kleine groep professionals moet worden uitgevoerd. Kortom, nieuwe regelgeving en capaciteitsissues kunnen bij u als vastgoedeigenaar en financier tot vervelende situaties leiden.

 

De oplossing: snelheid en capaciteit door hybride taxeren

 

Om vastgoedeigenaren en financiers te ontzorgen combineert Envalue de beste taxatietechnologie met de expertise van de taxatieprofessional. Dit levert een hoge kwaliteit taxaties op en dat ook nog binnen een kortere doorlooptijd. Met deze hybride werkwijze zorgen wij ervoor dat er voldoende capaciteit is en taxaties binnen de gestelde termijn gereed zijn.

De hybride werkwijze betekent dat 80% van de standaard werkzaamheden door middel van de meest innovatieve taxatietechnologie is geautomatiseerd. De Envalue-taxateur kan zijn volledige aandacht en expertise richten op de overige 20% van het taxatiewerk; daar waar de echte toegevoegde waarde van de taxateur wordt gerealiseerd. Denk aan het contact met de opdrachtgever, een goede inspectie ter plaatse en het vertalen van de vastgoedkennis en marktinzichten naar de taxatie.

Het resultaat is een 100% betrouwbare taxatie, die tot wel 2x sneller uitgevoerd wordt dan een taxatie o.b.v. traditionele werkwijzen. Niet alleen fantastisch voor de opdrachtgever, maar ook voor de taxateur die meer waarde kan toevoegen.

 

Taxatie voor het einde van het jaar? Jazeker!

 

Behoefte aan een tijdige taxatie voor het einde van het jaar? Of op zoek naar capaciteit om uw vastgoedportefeuille te laten taxeren binnen de gestelde termijnen en regelgeving?

We gaan graag vrijblijvend in gesprek om de mogelijkheden te bespreken en onze werkwijze verder toe te lichten.

Neem contact op met:

Jelle van der Leck +31 6 15 87 31 92 / jelle.vanderleck@envalue.com

Mike Rutgers +31 6 82 96 12 70 / mike.rutgers@envalue.com