Kom in contact
Inzichten

Taxaties onmisbaar bij het structureren van box 2 of box 3 vastgoedbeleggingen

Wessel van Loon
Mike Rutgers

Het kabinet heeft onlangs aangekondigd dat er een nieuw stelsel komt om vermogen uit box 3 te belasten. Het doel van het kabinet is om vermogen uit box 3 op een rechtvaardige manier te belasten.

Belastingdruk wordt hoger. Schakel de juiste adviseurs in, dus ook de taxateur! U heeft de juiste waardebepaling nodig om uw vastgoed fiscaal te optimaliseren.

 

Beleggingsvastgoed in box 2 of box 3

 

Op basis van de aangekondigde nieuwe regelgeving kan het interessant zijn om uw beleggingsportefeuille onder te brengen in een andere box. Raadpleeg hiervoor vooral ook uw fiscalist. Voor het overhevelen van beleggingsvastgoed van de ene naar de andere box heeft u een taxatie nodig.

 

Wat zit er in box 1, 2 en 3?

 

In Nederland wordt belasting geheven op basis van inkomsten uit de boxen 1, 2 en 3. Box 1 betreft inkomsten uit werk en woning, box 2 betreft inkomsten uit een aanmerkelijk belang in een vennootschap en box 3 uit inkomsten uit sparen en beleggingen.

 

Beleggingsvastgoed zoals verhuurde woningen, kantoren, winkels en bedrijfsruimten kunnen dus worden belast in box 2 en 3. Box 2 als het is opgenomen in bijvoorbeeld een BV en box 3 als er particulier geïnvesteerd is in beleggingsvastgoed.

 

Oude box 3-regels

 

Voorheen werden inkosten uit vermogen berekend op basis van een forfaitair rendement. Het daadwerkelijk rendement dat er werd behaald was voor de belastingdienst niet relevant. Dit forfaitaire rendement was voorheen verschillend per schijf (schijf 1: 1,82%; schijf 2: 4,37%; schijf 3: 5,53%). Over het berekende rendement werd een vast belastingpercentage van 31% berekend (voorheen 30%).

 

Nieuwe belasting box 3

 

Het kabinet wil met de overbruggingswetgeving kijken naar de echte verdeling van spaargeld en beleggingen. Daarbij gebruikt het rendementspercentages die gebaseerd zijn op de actuele percentages voor sparen of beleggen.

 

Er wordt in de overbruggingswetgeving onderscheid gemaakt tussen 3 categorieën: banktegoeden, schulden en overige bezittingen (bijvoorbeeld beleggingsvastgoed). Voor de laatst categorie is het forfaitaire rendement vastgesteld op 6,17%.

 

Op basis van de nieuwe regels kan het voor een beleggers dan ook interessant zijn om de vastgoedportefeuille onder te brengen in box 2. Het belastingtarief in box 2 bedraagt momenteel 26,9%. Het grote voordeel van box 2 is dat kosten in mindering kunnen worden gebracht.

 

Taxatievragen?

 

Envalue is een landelijk taxatiekantoor en kan u helpen met het taxeren van alle typen vastgoed zoals woningen, kantoren, winkels en bedrijfsruimten voor fiscale doeleinden. Door een datagedreven aanpak en een efficiënt taxatieproces kunt u rekenen op korte doorlooptijden.

Heeft u een taxatie nodig voor fiscale doeleinden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

 

Wessel van Loon: wessel.vanloon@envalue.com
Mike Rutgers: mike.rutgers@envalue.com